д-р Снежана Атанасова – председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD)

Днес все повече хора се подлагат на различни естетични процедури – едни, за да коригират несъвършенствата, други за да заприличат на моделите от кориците на списанията, а трети – да прикрият следите, които с времето годините оставят върху лицата им. Независимо от целите обаче, е редно да се помисли за нещо изключително важно: Знаем ли към какъв специалист е редно да се обърнем?

Статистиката на специалистите показва, че оплакванията от пациенти с усложнения след поставяне на дермални филъри зачестява, а причината за това е, че процедурата се изпълнява от некомпетентни лица или лица, работещи в други направления на медицината, различни от естетична хирургия и дерматология.

Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD) е създадена като отговор на липсата здравна култура на обществото в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика. Специалистите, които са част от асоциацията активно работят за подобряването на нормативната и етична регулация на професията на медицинските специалности в България, имащи отношение към предоставянето на медицински услуги в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика, повишаване качеството на предоставяните на пациентите медицински услуги в областите, както и повишаване на нивото на защита на правата на българските пациенти.

Представяме Ви интервюто на д-р Снежана Атанасова – председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD), която в интервю за медията „Клуб Гост“ дава ценни съвети и напътствия по темата за поставяне на дермални филъри.

От коя възраст могат да се инжектират филърите?

Няма конкретни възрастови ограничения, ние дерматолозите винаги взимаме решение въз основа на показанията и индивидуални особености на лицето на пациента. Разбира се, че не работим с непълнолетни пациенти без присъствие и разрешение на родител.

В кои случаи Вие отказвате на пациента да му инжектирате филър?

Обикновено това са или много млади пациенти, при които отсъстват индикации за тази процедура или това са възрастни пациенти, които преди не са си поддържали лицето и идват при мен с изразена птоза на тъканите на лицето и възрастови промени по кожата. Тогава аз отказвам на такива пациенти и ги пращам при пластичен хирург. Много е важна правилна преценка при такива пациенти, да не им се обещават резултатите, които няма да се случат. А за да се избегнат излишни разочарования, процедурите трябва да извършват само от дерматолози или пластични хирурзи.

Кой има право да извършва подобни процедури?

Това трябва да бъде дерматолог, който практикува именно естетична дерматология или пластичен хирург и в никакъв случай стоматолог или лекар от друга специалност, също така не е допустимо това да е медицинска сестра или козметик. Това са много специфични манипулации, които изискват определени познания в дерматологията. Когато при нас, дерматолозите идва пациент, ние провеждаме комплексен анализ на лицето – оценяваме състоянието на кожата, подкожните структури, събираме подробна анамнеза и избираме индивидуален подход. Разбира се, че правилно и компетентно това не могат да направят лекари от други специалности или въобще хора, които не са лекари.

Какви рискове има при неправилно инжектиране на филър?

Рисковете са много – всички процедури, свързани с нарушаване на целостта на кожата (инжектиране на филъри, ботокс, мезоконци, мезотерапия, аблативни лазерни процедури), могат да причинят различни усложнения – започвайки от банална инфекция или алергична реакция и завършвайки с некроза на тъканите. Именно некрозата в последно време за съжаление доста често се среща при нас в България, защото процедурите се извършват от некомпетентни специалисти. А последствията от некрозата могат да бъдат доста тежки – от образуване на белези до възникването на необратимо ослепяване.

Има ли възможност да се поправи грешката?

Има. Но само дерматолози (които практикуват естетична дерматология) и пластичните хирурзи знаят, как именно да постъпят в такава ситуация. Ние многократно преминаваме през специализирани обучения за усложненията. Много важно е да не се губи времето, тъй като могат да настъпят необратими процеси (при некроза). Когато доктор не знае как, или отказва да помогне на пациента, той признава по този начин своя непрофесионализъм.

Какви са Вашите съвети към читателите?

Обръщам се към пациентите – доверявайте красотата и здравето си само на компетентните специалисти! В България вече има асоциация на естетичните дерматолози, има и сайт www.baad.bg, където ще можете да намерите вашия естетичен дерматолог в различни градове, също така ще може да си напишете и мнение (анонимно!). Целта е – да помогнем на пациентите да получат пълна, квалифицирана помощ именно в естетичната дерматология и да ги предпазим от некачествена продукция на пазара и усложненията, които могат да бъдат причинени.