Американското издание на списание Cosmopolitan публикува във февруарския си брой, интересна статия, озаглавена „Грозната страна на изгодната естетична покупка”. Д-р Катя Паскова – член на управителния съвет на Българска асоциация на естетичните дерматолози се присъединява към коментарите на американските си колеги и споделя мнението, че и в България ситуацията е еквивалентна. Некачествените, занижени по цена продукти, с неясен произход са опасни за здравето на пациента! Д-р Паскова се обръща с апел към всички пациенти и лекари да внимават за продуктите, които използват, тяхното качество, произход и регистрация са задължителни за добрите и безопасни резултати.

Когато Дана забеляза интернет купон с отстъпка, която предлага Juvederm за $135, тя без колебание го закупи. Тъй като филърът с хиалуронова киселина обикновено достига до 10 пъти по-висока цена, по-късно същия месец – звучи като страхотна сделка. Бързо след поставянето на филъра (по малко от месец) лицето на Дана пламва, зачервява се и се подува. Тя търси съвета на д-р Ниателио Густав Хауърд Собел, който я диагностицира с биофилм инжекция… което се причинява от бактерии в опаковката или от непочистено място на инжектиране и може да отнеме месеци, за да се възстанови.

Съмнителни „сделки за красота“  и произтичащите от тях проблеми са широко разпространени в цялата страна, тъй като търсенето на дермални филъри расте, особено сред по-младите.
„Бих казала, че 1 от 4ма ловци на оферти получава някакъв вид усложнение”, оценява дерматологът от Маями д-р Джагазоти. Усложненията варират от краткотрайно дразнене до алергични реакции към упорити инфекции, увреждане на нервите, увисване на лицето, обезобразяване и в редки случаи слепота и парализа. Това са тревожните и понякога ужасяващи причини, поради които никога не би трябвало да ползвате по-евтини козметични процедури.

„Много европейски филъри притежават характеристики, като твърдост и бучки, които американците никога няма да допуснат“, отбелязва д-р. Бас. Невротоксините (инжекционните мускулни релаксатори, като ботокс) са склонни да бъдат по-строго контролирани в цяла Европа, защото за разлика от пълнителите те се класифицират като лекарства, а не като медицински изделия, обяснява д-р Анди Пикет, експерт по невротоксини в Gladerma. Но, както добавя „всичко, което се транспортира до САЩ извън нашата верига за доставки, означава, че нямаме представа как се транспортират или съхраняват“. И ако се съхраняват неправилно, пълнителите и невротоксините могат да се развалят и губят своята ефикасност.

Попълнителят може да доведе до затруднено положение.

Някои лекари работят с понижена цена, с надеждата, че ще се върнете по-късно на пълна цена. Други обаче ограничават загубите си, като прекомерно разреждат продуктите, така свеждат до минимум ефекта им и в увеличават шансовете ви за инфекция. Пълнителите могат да бъдат замърсени, когато се извадят от стерилните им спринцовки, за да бъдат смесени с вода или физиологичен разтвор.

Друга схематична практика: Някои лекари съхраняват половината от използваните спринцовки, за да се инжектират на същия пациент (или по-лошо, друг пациент!) на по-късна дата. Реномираните лекари използват попълнителя за единична употреба и съответно не го разреждат. Разделянето на спринцовката само, за да спестите няколко долара въвежда ненужен риск.

Пълнителят може да е фалшив

Макар и по-малко разпространени от неодобрените внос, имитациите също се увеличават, според Джордж Кравецос. Какво има в тях: „Може да е силикон, цимент… всичко“, казва той. Но най-опасното е ,че тези продукти може да са „произведени” в някой гараж, в нестерилна среда, без осигуряване на качеството и безопасността за пациента.

В заключение

Цената на ботокса варира в диапазона от  600$ до 1,500$ в зависимост от използваното количество и надценка „печалба” за работата на лекаря. Всичко под тази цена е прекалено хубаво, за да е истина.

Как да се предпазим:

  1. Потърсете в Google вашия продукт. Намерете сертифициран естетичен дерматолог или пластичен хирург с валиден лиценз за практикуване във вашата страна, който третира пациентите в медицински кабинет или клиника.
  2. Потърсете стикера с името на продукта, номера на партидата и датата на изтичане. Попитайте своя доктор, да ви ги посочи, ако не ги виждате.
  3. Огледайте токсина. За ботокс, намерете OnabotulinumtoxinA на флакона или картонената кутия или холограма на Allergan. За „Диспорт“ търсете  AbobotulinumtoxinA на опаковката, а Galderma ще бъде изписано в горния ляв ъгъл на картонената кутия за Америка и IPSEN за Европа.

*Източник: Cosmopolitan, February 2018