В последно време хиалуроновата киселина стана един от често приложимите естествени продукти, предназначени за възстановяване на обеми, формата и твърдостта на кожата и запълване на бръчки. Тя има ниска честота на алергични реакции, а ефектът от процедурата е видим почти веднага. Но преди да си направим каквато и да е процедура с хиалуронова киселина е необходимо да се консултираме със специалист дерматолог, който да ни даде достатъчна информация и да ни насочи в правилния избор. Екипът на LAZARA направи именно това – като се обърна към специалиста д-р Петрана Каляшева – дерматовенеролог, създател и съсобственик на медицински център “Дерма София”, както и член на Българска асоциация на естетичните дерматолози.

Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD) е създадена като отговор на липсата здравна култура на обществото в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика. Специалистите, които са част от асоциацията активно работят за подобряването на нормативната и етична регулация на професията на медицинските специалности в България, имащи отношение към предоставянето на медицински услуги в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика, повишаване качеството на предоставяните на пациентите медицински услуги в областите, както и повишаване на нивото на защита на правата на българските пациенти.

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина е една от най-разпространените мукополизахариди (глюкозамингликани), която се синтезира от протеини, разположени в плазмената мембрана на фибробластните клетки в човешкия организъм. Те спомагат за удължаване хиалуроновата молекула като добавят захари към редуциращия край на полимера. Хиалуроновата киселина е основен компонент на дълбокия слой на кожата – дермата. Осигурява нейната гладкост, чрез способността си да свързва големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина има и голямо значение и участие в сърдечните клапи, нервната и съединителната тъкан, ставните хрущяли и синовиалната течност.

Хиалуронови пълнители

Хиалуроновата киселина играе важна роля за задържането на влага в кожата. С възрастта и под действие факторите на околната среда, тя редуцира количеството си, в резултат на което без достатъчно влага, кожата се отпуска, появяват се бръчки и се губи обем. Процедурите с хиалуронова киселина имат временен ефект, тъй като тя се резорбира от организма. Продуктите с нея са насочени към запълване на бръчки, възстановяване на обем, форма и твърдост на самата кожа.

Начин на протичане на процедурата

На първо място е важно да се запознаете с плюсовете и минусите на самата процедура с хиалуронови пълнители, за възможните странични явления, противопоказания и тогава да подпишете формуляра за информирано съгласие.

Дерматологът прилага местна упойка, след което инжектира продукта под кожата на различна дълбочина, за да може да възстанови загубения обем, където е необходимо. Възможно е да се получи лек дискомфорт от инжекциите като временен отток, парене и малки посинявания, които обаче преминават бързо.

Колко време се задържа ефектът?

Резултатът след процедурата е видим почти незабавно и осигурява дълготраен ефект с продължителност 6-10-12 месеца, в зависимост от индивидуалните качества на всеки организъм и броя на процедурите, направени в тази област.

Какво трябва да знаете при процедура с дерма филъри?

Преди процедура избягвайте:

 • Аспирин (всякакъв продукт съдържащ ацетилсалицилова киселина), витамин Е, жълт кантарион и хранителни добавки съдържащи гинко, ослинник, чесън, танацетум партениум и жинсенг за 2 седмици;
 • Ибупрофен (адвил, мотрин);
 • По възможност, измийте лицето си и не слагайте грим;

След процедура:

 • Възможни са зачервявания по третираното място, които отминават до няколко дена. Ако зачервяванията не отминат, консултирайте се със специалист – дерматолог.
 • Не масажирайте третираните места и не ги излагайте на топлина.
 • Избягвайте действия и начинания, които биха предизвикали зачервяване (спорт, солариум, слънчеви бани), в деня на процедурата и няколко дни след нея.
 • Нежно приложете студен компрес на мястото за 15 минути на всеки няколко часа, за да намалите дискомфорт, подуване или посиняване. Посиняванията отминават за 7-10 дена.
 • Употребата на арника монтана може да облекчи подувания или посинявания.

Хиалуронова киселина в устните

Корекцията в устните може да бъде направена по естетически и невидим начин, който само да подсили чертите и да добави по-свежо излъчване. Поради рехавата съединителна тъкан в устните, те са и първите, на които възрастта им се отразява – намалява се техния обем, появяват се малки и фини бръчици, белези от дехидратация, свиване на контура и т.н. Имайте предвид, че коригирането на тези дефекти, не трябва да се гледа само като увеличаване на обема на устните. Съвременните техники за корекция налагат по-комплексен подход освен уголемяване, който включва и взема предвид следните показатели:

 • Общия обем на вашето лице и пропорциите на горна и долна част на лицето;
 • Загуба на мастни тъкани около устните (което може да засегне директно обема им);
 • Костната структура на устата – включително зъби или загуба на такива (което може да предизвика загуба на структурна опора);
 • Формата на брадичката;
 • Профила на филитралната колона;

Когато се поставя хиалуронова киселина в устните задължително се взима под еднакво внимание профилният изглед и съотношението на обема между горната и долната устна. Предимствата при уголемяване на устни с хиалуронова киселина е, че инжектирането на филъра, позволява контрол върху постигането на желания обем, като същевременно не уврежда тъканта и структурата на самите устни.

Не трябва да се забравя, че основната цел е постигане на естетически вид и устни, които отиват на цялостната пропорция на лицето. Желанието на пациентите за инжектиране на много продукт не винаги е добра идея, която обикновено води до т.нар. патешки устни.

д-р Петрана Каляшева за LAZARA
снимки:
LAZARA

Изберете своя дерматолог от www.baad.bg

Вижте още за д-р Петрана Каляшева:

https://www.drkaliasheva.com/

https://www.facebook.com/drkaliasheva

https://www.instagram.com/petrana.kaliasheva/