снимка: bueshiderm.com

Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD) е създадена като отговор на липсата здравна култура на обществото в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика. Специалистите – дерматолози, които са част от асоциацията активно работят за подобряването на нормативната и етична регулация на професията на медицинските специалности в България, имащи отношение към предоставянето на медицински услуги в областта на дерматологията, венерологията, естетичната медицина и медицинската козметика, повишаване качеството на предоставяните на пациентите медицински услуги в областите, както и повишаване на нивото на защита на правата на българските пациенти.

Представяме ви статия на д-р Нора Буеши, която е член на Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD). Тя разказва повече за възможностите на ботокса.

Първите преимущества на ботулиновия токсин (ботокс), в областта на медицината, са регистрирани през 70-те години на миналия век. Описани са редица случаи за неговата полза в областта на офталмологията, неврологията и урологията. През 1992 г. е следващата му регистрация, като единственото нехирургично и безопасно средство за изглаждане на мимимчески бръчки. С това разрешително за употреба от Световната здравна организация, се бележи началото на зараждащата се нова ера в съвременната естетична медицина, която цели да отговори на все по-нарастващите потребности и изисквания на обществото.

Ботулиновият токсин е белтък (невротоксин), който се продуцира от специфичен вид бактерии, Clostridium Botulinum. В природата тази бактерия живее в почвата и се развива в безкислородна среда.

Познати са няколко типа ботулинов токсин – А, В, С, D, E, F и G – като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В, който най-често се прилага в неврологията.

На световния пазар най-познатите брандове са:

Тип А /ВТХ-А/

Botox / Vistabel (Allergan CA, USA)

Dysport (Ipsen Limited, France)

Xeomin (Merz Pharmaceuticals, Geramany)

Neuronox (Medy-Tox Inc., South Korea)

Linurase (Prollenium Inc., CA)

Тип В /ВТХ-В/

Myobloc (Elan Pharmaceuticals, CA, USA)

NeuroBloc (Elan Pharmaceuticals, CA, USA)

Основните естетичните ползи на ботокса, в областта на дерматологията, са вече добре познати. Чрез инжектиране на ботулинов токсин, в различни зони на лицето и шията, се постига омекотяване и дори напълно изглаждане на видимите гънки и бръчки.

Бръчките, които се формират с години върху кожата на лицето и шията, са два типа: динамични и статични.

Динамичните бръчки се наричат още „мимически” и се формират при активното съкращаване на лицевата мускулатура, когато човек изразява силни емоции. Колкото по-голяма емоция и съответна гримаса изразява човек, толкова по-дълбоки с времето стават тези линии и бръчки.

Поставянето на ботулинов токсин, в областта на лицевите мускули, възпрепятства предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Този ефект води до мускулна релаксация, която е напълно обратима и означава, че мускулът се съкращава със значително по-малка сила, но надлежащата кожа, която го покрива, не се набръчква.

Статичните бръчки се наричат още „постоянни”. Те се появяват по-късно, в резултат на натрупани във времето дефицити: дехидратация, загуба на еластичност и отпускане на кожата с години. Най-често подобни бръчки се появяват около устните, около очите и по челото. Ограничаването на активните движения на подлежащите мускули не води до изчезване на тези бръчки и прилагането на ботокс няма да има ефект върху тях.

Ето защо фокусът на съвременната естетична дерматология се измества върху превенция на тези нежелани крайни ефекти. Границата във възрастта, която е подходяща да се започне терапия с ботокс, се размива. Оценката е индивидуална, зависи от генетичното предразположение на всеки човек, експресивността на емоции, т.е силата, с която гримасничи и стила му на живот.

Ботулиновият токсин, според последните научни данни, може да се прилага до 3-4 пъти годишно, но НЕ броят приложения годишно са водещият критерии, а ДОЗАТА!

Интересен е фактът от направено мащабно интернационално проучване, че все повече на брой мъже си правят тази процедура. Процентът на потребление е нарастнал трикратно срямо предходната 2015 г. и при двата пола е почти еднакъв. Това е втората по честота процедура в световен план, след тази с приложението на дермални импланти!

Голям интерес представляват най-новите показания и проучвания за приложение на ботулиновия токсин:

Лечение на “Синдрома на сухото око”- инжектира се в областта на долния клепач и така са подобрява слъзния филм на очите. Ефектът е бърз и продължителен, развива се до седмица след инжектиране.

Депресия – ранно изследване в областта на науката показа, че еднократно инжектиране на ботулинов токсин може да послужи като ефективна терапия на депресията. Учени в Германия изследват детайлно връзката на функционалните особености на лицевите мускули и емоционалното благосъстояние на индивида. На пресконференция през 2014 г., на годишната среща на Американската психиатрична асоциация, изследователят Тилман Крюгер представил проучване, което демонстрира как “нашите емоции се изразяват от лицевите мускули, които от своя страна изпращат обратно сигнали към мозъка, за да се засилят тези емоции.“ В заключение ученият защитава тезата, че „инжектиране на лицевите мускули с ботулинов токсин прекъсват този цикъл.”

Друго приложение на този токсин, с чисто медицинска цел, е за терапия на “синдрома на свръхактивен пикочен мехур”. Инжектирането на малко количество от токсина в стената на пикочния мехур има благоприятен ефект върху тези пациенти. Процедурата води до 50% намаляване на честите позиви за уриниране, особено при жени с умерена до тежка уринарна инконтиненция. Състоянието е свързано с неволно изпускане на урина.

Показанията за приложение на ботулинов токсин нарастват прогресивно. Тове е поредно доказателство, че в медицината много отрови са основата на редица добри лекарства. А дали дадено лекарство/токсин, ще прояви своите положителни ефекти или недостатъци е въпрос на доза и професионализъм. Именно в това се състои и изкуството на терапията с ботулинов токсин.

Не забравяйте, за такъв тип процедури е задължително да се доверявате само на специалист – дерматолог! Изберете своя дерматолог от www.baad.bg

Последвайте д-р Нора Буеши:

http://bueshiderm.com/

https://www.facebook.com/Dr.Bueshi/

https://www.instagram.com/dr.bueshi/