CHRIS MCGRATH/GETTY IMAGES

“Вампирският” лифтинг е новото лице на антиейдж медицината, наричана още регенеративна медицина. В основата й стои подмладяване на лицето и тялото чрез използването на собствените ни клетки. Именно затова в последно време все повече се говори за  т. нар. плазмотерапия, позната с комерсиалното си име “вампирски” лифтинг.

Плазмотерапията е иновативен метод, при който се използва вашата собствена плазма, която е много богата на вещества с мощен регенериращ потенциал. Тя може да бъде приложена самостоятелно или в комбинация с други методи. Това е добър подход за хората, които търсят естествен и безопасен начин за подмладяване. За безопасен начин обаче, може да говорим когато сме сигурни, че сме в ръцете на квалифицирано лице и всички консумативи и материали за процедурата са  внимателно подбрани, стерилни и  се използват правилно.

През септември Министерството на здравеопазването в Ню Мексико даде сигнал, приканващ хората, които са си правили процедурата „вампирски“ лифтинг в СПА център в Албакърки, да докладват на Службата за обществено здраве на ООН и да си направят изследвания за ХИВ, хепатит В и хепатит С. След проверка на спа центъра на 7 септември е установено, че неговите хигиенни практики не са достигнали необходимия стандарт, което довежда до неговото незабавно закриване. Проверката е извършена след като клиент е развил инфекция, която може да е била резултат от процедура, извършена там.

„Ако процедурата, наречена „вампирски“ лифтинг  се провежда правилно, рисковете са ниски, с изключение на хората с медицински проблеми, свързани с кръвта, особено тези, които приемат медикаменти за разреждане на кръвта. Нехигиенична среда, каквато в случая е била в този СПА център, в допълнение с неправилно боравене с биологични материали, може да доведе до заразяване с ХИВ, хепатит В и хепатит С – “могат да се разпространят абсолютно сред пациентите“, твърдят специалисти.

„Това е вид медицинска процедура, която винаги трябва да се извършва от лекар, който има специфичен опит с тази техника. Освен кръвта, която трябва да бъде изтеглена безопасно и със стерилни инструменти, в кожата на лицето се създават микро наранявания по време на процес, който може да остави място за инфекция, ако не сеположат подходящи грижи.“, казват още специалистите.

Американската асоциация по клетъчна медицина (ACMA), която сертифицира козметичните хирурзи, за да извършват процедурата, излезе с изявление по този въпрос.

„Квалифицираните медицински специалисти държат кръв цял ден без сериозни проблеми, а тази процедура е дори по-безопасна, тъй като се прави със собствената кръв на пациента. Но ако не се работи правилно и стерилно, биха могли да се разпространят инфекции – това е недопустимо“, казват от асоциацията.

ACMA препоръчва да се посещават само квалифицирани специалисти по козметична хирургия, които са сертифицирани да практикуват тази процедура.

Не забравяйте, когато плазмотерапията се използва с цел подмладяване на кожата, се доверявайте само на специалист – дерматолог! Изберете своя дерматолог от www.baad.bg

Информация и снимка: Newsweek.com