Един от най-бързо развиващите се клонове в медицината е медицинската козметология!

Какво е козметологията? Ето какво пише Wikipedia за това:

“Козметология – науката за естетическите проблеми на човешкото тяло, тяхната етиология, форми и методи за корекция, както и – набор от техники, насочени към коригиране на естетически проблеми и външен вид на лицето.“

Повечето от терминологията и методите за въздействие се основават на постиженията на дерматологията, физиотерапията, регенеративната медицина, козметична химия, през последните години и на ортопедичните постижения. Като набор от методи, козметологиятата е разделена на терапевтична и хирургична.

Терапевтична козметология

това са различни методики на използване на външна козметика за почистване, подхранване, овлажняване и тонизиране на кожата;

масажни техники;

инжекционни техники (мезотерапия, редермализация, ботулинова терапия, филъри);

Апаратни техники: лазерна терапия, фототерапия, пресотерапия, магнитна терапия, ултразвук, електрически токове и много други физически фактори, влияещи върху тялото при решаване на естетични проблеми.

Хирургическата козметология е комбинация от естетически решения на проблемите ПО ХИРУРГИЧЕН НАЧИН.

ПРЕЗ 2009 ГОДИНА ОФИЦИАЛНО В РУСИЯ Е УТВЪРДЕНА ПРОФЕСИЯТА ЕСТЕТИЧЕН ДЕРМАТОЛОГ.

Въз основа на това определение следва, че специализираната медицинска козметология е медицински клон и лекарите, които я практикуват трябва да са завършили обучение в медицински университет, преминали стаж по дерматология и венерология и по-нататъшна специализация по козметология! И за тази специалност, както и за останалите ниши, има ясни критерии – къде и при какви условия лекарят има право да извършва манипулациите си! Трябва да е светла стая с лесни за почистване стенни облицовки, таван, подове с достъп до вода, с диван, с бактерицидна лампа, подходящ инвентар, комплект за оказване на първа помощ при спешни случаи и т.н. Само по този начин и при спазване на стандартите за оборудването на кабинета, на специалността естетичен дерматолог има право да извършва козметични манипулации с инжекционен характер! Естетичните клиники отговарят на тези стандарти.

Сега по въпроса за популярните процедури от неспециалисти, които, без да напускат апартаментите си, правят инжекционни процедури без дори да имат медицинска степен. Застрашавате себе си като се съгласявате с процедури в условия, които не съответстват на клиники за козметика, където процедурата се извършва от лице, което не знае анатомията на лицето, местоположението на съдовете, нервите, мускулите; нехигиенични условия и е без документация.

Много често тези лица използват опасни лекарствени средства с недоказан или съмнителен произход, които със сигурност не са сертифицирани. Тези “лекарствени” продукти крият голям риск да застрашат сериозно здравето на човек!

Въпрос: вие ще ходите ли да лекувате зъбите при фризьор? Или да ви оперира съседката вкъщи, даже ако тя е много опитна в това? Сигурно не. А защо тогава някои продължават да се обръщат към неспециалисти и да търсят евтини услуги?

В последно време ситуацията се променя. Хората се информират и юридически се ограмотяват. Не бъркайте естетичен дерматолог и козметик. Това са и две различни специалности с различни посоки и възможности. В зависимост от нивото на обучение, има две области на дейност на естетическите специалисти:

Естетичен (медицински) козметик

Това е служител на индустрията за красота. Обикновено този специалист получава своите знания и умения по курсове, които могат да бъдат потвърдени с подходящ сертификат.

Всеки ден той извършва лесни процедури, насочени към елиминиране на дребни дефекти по кожата, които не са от медицински, но естетически характер.

Естетичен дерматолог

Това е специалист с висше медицинско образование и многократни обучения. Той притежава много по-голяма информационна база, и в състояние правилно да диагностицира и лекува не само незначителни дефекти, но и сериозни кожни заболявания.

Независимо от нивото на квалификация, всеки специалист ежедневно провежда много процедури. Те са достатъчно детайлни и изискват максимална концентрация.

Теоретична работа

– способността да се прилагат практически знания, придобити в медицински университет и в опреснителни курсове. Лекарят трябва правилно да събере анамнеза и да определи причините за козметичните дефекти. Теорията също така помага да се изберат ефективни методи за елиминирането им.

Практическа работа без използване на оборудване

– това е процедура за подобряване на кожата, премахване на бръчки, гънки, съдови елементи и тумори с помощта на инжекционни мерки.

Апаратна козметология

– това е провеждането на по-сложни процедури с използването на допълнителни механични средства – устройства. Те включват различни видове депилация.

Устройствата изискват повишено внимание към детайлите и способността да се изчислят оптималното правилни параметри. Cryomassage, процедури за подмладяване на кожата и много други, което изисква отделно сертифициране за всеки тип процедура.

Настояваме да се свържете със специализирани естетични клиники и сертифицирани лекари, не се страхувайте и не се колебайте да попитате и да научите за всички методи и възможни резултати и усложнения.

Не забравяйте, за такъв тип процедури е задължително да се доверявате само на специалисти! Изберете своя специалист от www.baad.bg

Източник: Cosmetclinic.ru