Дермалните филъри са все по-популярни като естетическа процедура, която се извършва по целия свят. Сред различните им видове, тези с хиалуронова киселина играят особено важна роля, когато става дума за подмладяване на зрялата кожа. 

Въпреки че такъв тип киселина се възприема като безопасна, ефективна и биосъвместима с кожата, тя понякога може да има нежелани ефекти. Такива могат да бъдат от поява на белези или еритема, до по-сериозни проблеми като граноломи и съдова оклузия. 

В този доклад ще разгледаме случай на тумиден лупус еритематозус, който е резултат от филъри с хиалуронова киселина. Доколкото сме запознати, това е първият случай на това състояние, който възниква след употребата на такъв филър. 

Проблемът е лекуван чрез орален прием на хидроксихлорохин и локално третиране с такролимус. След лечението, постепенно лезиите по кожата изчезват, без признак, че ще се върнат след три месеца.

В заключение, извеждаме на преден план потенциални усложнения на имунната система от филъри с хиалуронова киселина и препоръчваме интрадермални тестове при съмнение.

Неотдавна неживотинска, стабилизирана хиалуронова киселина (NASHA), т.е модифицирано съединение на HA( хиалуронова киселина) с по-малко вредни протеини, бива представена на пазара. Тя е предпочитана заради своите биомедицински предназначения. Въпреки всичко, доклади върху нежелани ефекти от NASHA зачестяват. 

Към момента е прието, че реакциите към HA филъри не са лимитирани само до техниката на инжектиране, а и до реакцията на имунната система на тялото. Тук ще говорим за случай на тумиден лупус еритематозус, появил се след употреба на инжекция с NASHA филър.

Повече вижте в следващите документи или тук: https://fortunepublish.com/articles/10.26502.acmcr.96550450.pdf